Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Λίγα λόγια για το χωριό μας.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη



Τα Καλομόδια είναι ένας μικρός οικισμός νοτιοδυτικά της πόλης της Άρτας, απέχων απ’ αυτή περίπου 9 χιλιόμετρα. Ανήκει διοικητικά στο νεοσύστατο Δήμο Νικολάου Σκουφά (Δ.Δ. Αγίας Παρασκευής) και αποτελεί το σύνορο του με τον γειτονικό Δήμο Αρταίων.
Επίσημο όνομα του οικισμού είναι τα "Καλομόδια" αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον το όνομα "Κολομόδια". Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό όνομα του χωριού ήταν "Καλαμόδια" (καλά μόδια). Το μόδιο, μόδι, μόδια, ήταν μέτρο χωρητικότητας (δημητριακών, ελιών κλπ). Ήταν επίσης μέτρο επιφανείας, του οποίου η αξία μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από τόπο σε τόπο. Κατά μία εκδοχή, ένας μόδιος γης ήταν η έκταση που μπορούσε να σπαρθεί με ένα μόδιο σιταριού. Κατ’ άλλη εκδοχή το μόδι σαν μέτρο επιφανείας, με την υποδιαίρεσή του έχει ως εξής: ένα μόδι ίσο με 8 μουτζούρια ή 3200 τ. οργιές ή 5856 τ.μ. Συνήθως ο μόδιος γης βρίσκεται περίπου 940 τετρ.μέτρα. Όσο και το μήκος της βραχονησίδας Μόδι. Ήταν επίσης μέτρο μήκους ίσο προς 200 οργιές. Για δοχείο μάζας χρησιμοποιούσαν το λιτραίον κέρας, -λίτρο.
Το μόδι χρησιμοποιούσαν και οι Ρωμαίοι. Το μόδι σαν ρωμαϊκό μέτρο σιτηρών ισούται με 8,75 λίτρες. Το μόδι αναφέρεται και σαν μονάδα μέτρησης παραγωγής λαδιού. 1 μόδι ελιές = 500 οκάδες λάδι = 640 kgr. Ο μόδιος κατά η βυζαντινή περίοδο ήταν μονάδα μέτρησης χωρητικότητας πλοίων. Σχετικά με το τονάζ, έγγραφα μας λένε πως το πλοίο, σήκωνε τόσες χιλιάδες και σε κάποιο σημείο, 15 χιλιάδες δηλ. 16 μόδια. Το 960 μ.Χ. ο μόδιος χρησιμοποιείτο στο Βυζάντιο. Αναφέρεται σχετικά :«Το σιτάρι το 960 είχε την ίδια τιμή που είχε και το 1014 (1, 85 χρυσά φράγκα ο μόδιος), όλα όμως τα άλλα είδη ήταν πιθανώς πέντε ή έξι φορές φθηνότερα. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναμνήσεις, κατά την περίοδο της τουρκικής σκλαβιάς, υπήρχε από τους κατακτητές φόρος επί της ετήσιας σοδειάς. Επειδή η περιοχή ήταν εύφορη, η παραγωγή ήταν πολλά μόδια με συνεπακόλουθο περισσότερους φόρους. Έτσι επικράτησε το τοπωνύμιο καλαμόδια.
Ιστορικά η πρώτη πηγή που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του χωριού είναι η έκθεση του Ρωσικού Υποπροξενείου Άρτας, το 1877, η οποία μας πληροφορεί ότι το χωριό ήταν ιδιοκτησία του Αρτινού Κωνσταντίνου Καραπάνου και κατοικούσαν σε αυτό 12 οικογένειες. 
 Αξιόλογη πηγή είναι και το «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, την εποχή εκείνη κατοικούσαν στο χωριό 15 οικογένειες. Ο Μητροπολίτης Άρτας αναφέρει επίσης ότι 50 μαθητές από τα Καλομόδια, την Αγία Παρασκευή και τον Ανθότοπο φοιτούσαν σε 2 γραμματοδιδασκαλεία Β' τάξεως, στα οποία μελετούσαν γεωγραφία, ιστορία, αριθμητική και θρησκευτικά. Αναφορά γίνεται επίσης και στην ύπαρξη χορτολιβαδικής έκτασης στο χωριό, η οποία ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας.
Εξίσου σημαντική πηγή είναι η Οθωμανική απογραφή του 1895 που εκδόθηκε με τον τίτλο «Binüc yüz on bir senei maliyesine mahsus Yanya alnamesi. Yedinci defa olarak» (Σαλναμές Ιωαννίνων για το οικονομικό έτος 1311 (1895), έκδοση έβδομη). Με βάση λοιπόν αυτή την απογραφή, στα Καλομόδια κατοικούσαν 14 οικογένειες (χανέδες) με συνολικό πληθυσμό 79 άτομα (41 άνδρες, 38 γυναίκες). 
 Το χωριό γειτνιάζει συνολικά με 5 άλλα χώρια: Κεραμάτες, Αγία Παρασκευή, Παχυκάλαμος, Ψαθοτόπι και Γαβριά.
Η πρόσβαση από την πόλη της Άρτας είναι πολύ εύκολη χρησιμοποιώντας τον σύγχρονο οδικό άξονα Άρτας-Νεοχωρίου, με διέλευση από το χωριά Κεραμάτες, Ανθότοπος και Αγία Παρασκευή. Επίσης υπάρχει απ’ ευθείας λεωφορειακή γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ Άρτας με τακτά καθημερινά δρομολόγια και τερματικό σταθμό το χωριό.
Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 289 μόνιμους κατοίκους (απογραφή του 2011) με κύρια ασχολία τους την γεωργία και κτηνοτροφία. Το έδαφος χαρακτηρίζεται έφορο, με κύριες καλλιέργειες: πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο, τριφύλλι, καλαμπόκι και διάφορα κηπευτικά. Επίσης λειτουργεί και μια μικρή βιομηχανία χυμοποίησης πορτοκαλιών. Η κτηνοτροφία αναφέρεται κυρίως σε μικρά κοπάδια αμνοεριφίων.
Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο με έντονες βροχοπτώσεις και υγρασία από το φθινόπωρο έως την άνοιξη και έντονη ζέστη και σχετική ξηρασία κατά τους θερινούς μήνες.
Στο χωρίο εδρεύει και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της τοπικής ομάδας, Ολυμπιάδας Αγίας Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
free counters
2010-2015 © Καλομόδια Άρτας
Design by FThemes | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web based Project Management
Η παρούσα ιστοσελίδα αποτελεί όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλομοδίων "Η Θεοτόκος".