Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

"Ανθίζουν" οι κλοπές ζώων, οπωροκηπευτικών, ποδηλάτων, μέχρι και καυσίμων

Γυρίζουν το χρόνο πίσω στις δεκαετίες πριν το ’50

Στροφή σε εγκληματικές συμπεριφορές άλλων εποχών, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα γενικά, αλλά και στην Άρτα, με τις περιπτώσεις κλοπής ζώων, οπωροκηπευτικών, ποδηλάτων, μέχρι και καυσίμων να γυρίζουν το χρόνο πίσω στις δεκαετίες πριν το ’50. Αυτό καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, αφού τα κρούσματα τέτοιου είδους παραβατικών συμπεριφορών βαίνουν αυξανόμενα, οδηγώντας και τις Αστυνομικές Αρχές σε αναπροσαρμογή σχεδίων δράσης, ώστε να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν. 
Αυτό έκανε και η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, στην οποία προ καιρού είχε προσφύγει επιτροπή πολιτών - καλλιεργητών ακτινιδίων, καταθέτοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή Φιλοθέης, όταν αρκετές ποσότητες ακτινιδίων «έκαναν φτερά». Ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Κώστας Βαρέλης, όπως δήλωσε στην «Η», προχώρησε σε αύξηση της Αστυνομικής δύναμης στην περιοχή και κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Τελικά δεν άργησαν να καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματα.


Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άρτας έχοντας στήσει ενέδρα σε κομβικό σημείο της Ιόνιας οδού, κατάφεραν να συλλάβουν τρεις αλλοδαπούς Αλβανικής καταγωγής, που στο φορτηγάκι κλειστού τύπου που οδηγούσε ο ένας εξ αυτών, εντοπίστηκε 1,5 τόνος κλεμμένων ακτινιδίων (1.175 κιλά για την ακρίβεια), σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο της Αστυνομικής Δ/νσης Περιφέρειας Ηπείρου που αναφέρει:
 «Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2011 συνελήφθησαν στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 36, 43 και 34 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από κτήμα καλλιέργειας ακτινιδίων σε αγροτική περιοχή της Άρτας ποσότητα χιλίων εκατόν εβδομήντα πέντε (1.175) κιλών ακτινιδίων, τα οποία και μετέφεραν, αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 34χρονου υπηκόου Αλβανίας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας. Της προανάκρισης επελήφθη το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας».

-Πιο αναλυτικά πρόκειται για ένα 55χρονο και δυο ομοεθνής του 35χρονους, που όπως αποδείχθηκε γνώριζαν καλά την περιοχή, αφού ο μεν πρώτος ζει μόνιμα στην Αγία Παρασκευή Άρτας* και εργάζεται σε αγροτικές εργασίες, οι δε δυο συνεργοί του, έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν στην Άρτα σε αντίστοιχες δουλειές.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, τα ακτινίδια είχαν κλαπεί από την περιοχή Φιλοθέης. Ο προορισμός τους όμως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι αποτελεί την λύση του «σταυρόλεξου» που είχε απασχολήσει προ καιρού, όχι μόνο τα τοπικά, αλλά και τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ.

Τα κλεμμένα ακτινίδια μετέφεραν οι δράστες στο Φιέρι της Αλβανίας, όπου υπάρχει εγκατεστημένη μονάδα συντήρησης και ωρίμανσης, προκειμένου να διακινηθούν έπειτα στο εμπόριο, είτε στην Αλβανική αγορά είτε και σε άλλες του εξωτερικού! Όπως αποκαλύφθηκε οι δράστες για την κλοπή και τη μεταφορά αυτής της ποσότητας θα πληρώνονταν με περίπου 1000 ευρώ έκαστος.

Όσο για το πώς κατάφερναν να συλλέγουν μια τέτοια ποσότητα από τα κτήματα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, υπάρχει απάντηση: Τα έκλεβαν λίγα – λίγα. Γέμιζαν σε χρόνο ρεκόρ κάποιες σακούλες από κτήματα της περιοχής και τις έκρυβαν επιμελώς. Τις σακούλες είχαν κρύψει, όπως ομολόγησαν στο κτήμα από το οποίο πήραν τα ακτινίδια επιμελώς και τις φόρτωσαν στο φορτηγάκι τα ξημερώματα του Σαββάτου, με προορισμό το Φίερι.

Με τη σύλληψη αυτή πάντως λύθηκε ο «γρίφος» που υπήρχε σχετικά με τις κλοπές, καθότι επιβεβαιώθηκαν οι ακτινιδοπαραγωγοί που διαμαρτύρονταν για μεγάλες απώλειες, όταν άλλοι τόνιζαν πως πρόκειται για μικρές ποσότητες που κάποιοι έκοβαν προκειμένου να φτιάξουν γλυκά του κουταλιού. Έφτασαν μάλιστα πριν από λίγο καιρό παραγωγοί να δηλώνουν ότι αν κάποιος θέλει ακτινίδια για γλυκό του κουταλιού, δεν έχει παρά να τους τα ζητήσει.

Αναφορικά με το αν οι ίδιοι είχαν στο παρελθόν ολοκληρώσει την διαδικασία για άλλα φορτία ο κ. Βαρέλης απάντησε ότι δεν έχουν ομολογήσει κάτι τέτοιο, όμως ενδεχομένως και να έχει συμβεί, όπως δεν αποκλείστηκε και η περίπτωση να επιδίδονται και άλλοι σε αυτού του είδους τις κλοπές στην περιοχή. «Συμβαίνει όχι μόνο στην Άρτα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο για τα ακτινίδια αλλά και για πορτοκάλια και άλλα αγροτικά προϊόντα», μας είπε.

Πάντως ο ίδιος αναφορικά με αυτού του είδους την εγκληματικότητα δηλαδή την παραβατική συμπεριφορά που θυμίζει άλλες εποχές δήλωσε:
«Σε αυτή την περίεργη εποχή που ζούμε, παρουσιάζονται παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες ήταν ξεχασμένες κατά την άποψή μας από το παρελθόν. Γι παράδειγμα ζωοκλοπές που συνέβαιναν στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’30 του ’40 άντε και του ’50. Κλοπές ποδηλάτων, κλοπές καυσίμων, αυτές είναι παραβατικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Αυτό λοιπόν κάνει κι εμάς να αναπροσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας και τα σχέδιά μας προς τα κει, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Διότι μπορεί αυτά να μην είναι τόσο οδυνηρά για τον κάθε πολίτη, δηλαδή το να του κλέψουνε μια κότα ή ένα αρνάκι, είναι όμως εξόχως ενοχλητικά.

Γενικότερα όμως για το ζήτημα του εγκλήματος, είτε εμφανίζεται με τη μορφή διακίνησης ναρκωτικών είτε κλοπών κλπ, θα ήθελα να προσθέσω ότι ως Αστυνομία θα ήθελα να νιώθουμε τον πολίτη συμπαραστάτη. Να θεωρεί δηλαδή ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τον αφορά. Να ξεπεράσουμε το επίπεδο του σχολιασμού και τις ανάλυσης στα καφέ με την ένδειξη της έκπληξης αλλά να νιώθουμε ότι όλοι μαζί δίνουμε την μάχη. Και να θυμάται ο κάθε πολίτης αυτό που λέμε στην περιοχή μας, «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα υπάρχει κίνδυνος να καεί και το δικό σου» και να μην περιμένουμε ως κοινωνία απαθείς και αδρανείς. Πρέπει όλοι να βοηθάμε».

Ο κ. Βαρέλης δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η έντονη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής, ενώ υπογράμμισε την προσπάθεια που πρέπει να κάνει η Αστυνομία ώστε να ξεπερνάει τα όποια προβλήματα και να είναι αποτελεσματική για τον πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν μπορούμε παρά να δώσουμε υπόσχεση στους συμπολίτες μας ότι θα προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Είναι άσχημο, είναι τραγικό να ακούει ο πολίτης ότι δεν υπάρχουν μέσα, ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν έχουμε δύναμη κλπ. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει τίποτε, μα τίποτε από αυτά.

Αυτά, πρέπει να τα λύσουμε εμείς με τις Υπηρεσίες μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα, γιατί εξάλλου εμείς είμαστε και Αρτινοί. Θεωρούμε ότι εξυπηρετούμε -και έτσι είναι- τον Αρτινό πολίτη, τον συμπολίτη μας. Τον δικό μας τον άνθρωπο. Τα προβλήματα, βεβαίως και υπάρχουν αλλά είναι δουλεία δική μας να τα ξεπεράσουμε. Έχουμε λοιπόν αποφασίσει και το είπαμε και στους κατοίκους που ήρθαν στη Διεύθυνση να μας ευχαριστήσουν, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην περιοχή, σ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής των ακτινιδίων, με συγκεκριμένο σχέδιο και σε συγκεκριμένες ώρες, διότι πάντα οι δράστες ψάχνουν να βρουν την κερκόπορτα για να περάσουν και εμείς πρέπει να κλείνουμε τις κερκόπορτες. Αυτό είναι το γνωστό «παιχνίδι» εγκλήματος – αστυνομίας. Και εμείς πρέπει να προστατέψουμε τις περιουσίες τους».


* Για να το γνωρίζουμε όλοι, ο ένας εκ των αλλοδαπών κλεφτών διαμένει μόνιμα στο χωριό μας, στο δρόμο προς τις Κεραμάτες και οχι στην Αγία Παρασκευή που γράφει το άρθρο. Οι συνεργοί, είναι συγγενείς του που ήρθαν από την Αλβανία γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Οι δικές μας συμβουλές:
1. Ποτέ μην τα περιμένετε όλα από τους άλλους, αυτοπροστατευόμαστε με όσους τρόπους μπορούμε μόνοι μας, όπως:
   α. Συχνή μετάβαση στα κτήματα
   β. Καθημερινή και αισθητή παρουσία
   γ. Όσο το δυνατό περίφραξη και ασφάλιση των κτημάτων
2. Παρατηρούμε ύποπτες κινήσεις και ξένα προς τον τόπο άτομα και οχήματα.
3. Το κύριο μέσο μεταφοράς σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι station-vagon αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ιδίως παλιές Mercentes
4. Αν δείτε κάτι ύποπτο, μην διστάζετε επ' ουδενί να ενημερώσετε την Αστυνομία, συγκρατώντας πάντα τον αριθμό κυκλοφορίας, το είδος, το χρώμα και τον αριθμό των επιβαινόντων στο αυτοκίνητο και την κατεύθυνση προς την οποία πήγε. (π.χ. αν δείτε αυτοκίνητο τέτοιου τύπου με ξένες πινακίδες, φορτωμένο έντονα στο πίσω μέρος χωρίς να είναι εμφανές το φορτίο του, είναι μια σοβαρή ένδειξη).
5. Συνήθως υπάρχει προπομπός (τσιλιαδόρος) που καθοδηγεί τους υπολοίπους στα κτήματα και είναι κάποιος που κατοικεί στην περιοχή ή την ξέρει καλά.
6. Προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, όχι ηρωισμοί και καυγάδες.

Την προσοχή σας, σε λίγο καιρό ωριμάζουν και τα πορτοκάλια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
free counters
2010-2015 © Καλομόδια Άρτας
Design by FThemes | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web based Project Management
Η παρούσα ιστοσελίδα αποτελεί όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλομοδίων "Η Θεοτόκος".