Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση τοπικών παραγόντων για τον Αμβρακικό.

Συνάντηση με την Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη είχαν εκπρόσωποι της Άρτας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλου Στασινού, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα που άπτονται του Αμβρακικού Κόλπου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι τρείς βουλευτές κύριοι Δ. Τσιρώνης, Π. Στασινός, Κ. Παπασιώζος, ο Αντιπεριφειάρχης Β. Ψαθάς, ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου. Στην κ. Δαμανάκη, τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος, κυρίως αυτά που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του και που είναι να κατασκευαστούν οι βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρισμός, και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου, βελτιώσεις των εγκαταστάσεων στα φυσικά διβάρια των λιμνοθαλασσών Άγριλου και Κόφτρας – Παλιομπούκας, εκσυγχρονισμός της υποτυπώδους υποδομής ελλιμενισμού σκαφών των ελεύθερων αλιέων κ.λ.π.
 
Η κ. Δαμανάκη δεσμεύτηκε πως θα βοηθήσει σε όλες τις προσπάθειες, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σε δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Παπασιώζου και του Αντιπεριφερειάρχη Β. Ψαθά για την σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του βουλευτή Π. Στασινού σε συνάντηση με την ευρωπαία Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη αναφέρονται τα εξής:

Κ. Παπασιώζος: Δεν υπήρχε ατζέντα και αιτήματα
Ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος για την συνάντηση με την ευρωπαία επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλου Στασινού, δήλωσε:
«Η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του συναδέλφου βουλευτή Παύλου Στασινού και δεν ξέραμε την ατζέντα των θεμάτων. Κληθήκανε από το νομό επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Β. Ψαθάς, ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου και φυσικά ήταν και ο συνάδελφος βουλευτής κ. Τσιρώνης. Ζητήσαμε από την κ. Επίτροπο να μας πει σε ποιους άξονες μπορούμε να κινηθούμε ώστε να αξιοποιήσουμε κάποια προγράμματα και αυτό που πραγματικά θέλω να πω είναι ότι δεν ένιωσα και πολύ καλά και πιστεύω ότι ένας νομός όταν δεν έχει συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα αιτήματα αλλά κανονίζεται μια συνάντηση για να δούμε απλά την κ. Δαμανάκη δεν έχει και νόημα. Ζητήσαμε να μας δώσει ωστόσο τους άξονες στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε ώστε και η Περιφέρεια και οι αλιείς και όλοι μας να μπορέσουμε αυτά να τα δουλέψουμε και να γίνει μια δεύτερη συνάντηση είτε στην Αθήνα είτε και τοπικά με την κ. Δαμανάκη ώστε απ’ αυτή τη συνάντηση να δρομολογήσουμε κάποια θετικά βήματα. Ήταν μια απλή συνάντηση και δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό από αυτό. Πιστεύω ότι πλέον οι δυνατότητες που δίνονται για την Άρτα είναι ελάχιστες διότι όλα αυτά τα προγράμματα είναι ήδη σε εξέλιξη. Ζήτησα από την κ. Δαμανάκη την παρέμβασή της για την αποζημίωση που αφορά τους ψαράδες το 2005 από τις θεομηνίες και αφορά σε δυο περιπτώσεις την Λογαρού και την Κόφτρα Παλιομπούκα, που λόγω ολιγωρίας – να το χρεώσω στο γεγονός ότι ήταν καινούργια η Διοίκηση του ΕΛΓΑ τότε- δεν εστάλη ο φάκελος και οι αποζημιώσεις για τα συγκεκριμένα ιχθυοίβαρα δεν προχώρησαν. Οπότε ζήτησα από την κ. Δαμανάκη να σταλεί τώρα ο φάκελος ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν και αυτοί για τις ζημιές που είχαν υποστεί. Η ίδια εξέφρασε τη δυσκολία που καταρχήν υπάρχει, αλλά είπε ότι θα το θέσει μήπως και καταφέρει να επανέλθει το θέμα στο τραπέζι της συζήτησης».

Β. Ψαθάς: «Θέλει τη συνεργασία της Περιφέρειας με προτάσεις»
Στην ίδια συνάντηση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ο οποίος δήλωσε σχετικά:  
«Η κ. Δαμανάκη εξέφρασε το ενδιαφέρον της και τη βούλησή της να βοηθήσει την προστασία και την ανάπτυξη του Αμβρακικού. Την ενημερώσαμε για τα προβλήματα που έχει ο Αμβρακικός και θα κοιτάξουμε να εντάξουμε κάποιες πρωτοβουλίες και κάποια έργα και πιθανόν να δρομολογήσουμε και για τον Αμβρακικό Κόλπο κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε Γαλλία και Ιταλία και για το οποίο μας ενημέρωσε η κ. Δαμανάκη να το εφαρμόσουμε και για τον Αμβρακικό κόλπο. Ήταν μια συνάντηση καθαρά με τους ανθρώπους που έχουν να κάνουν με την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας και όχι κάτι όπως το ΑΝΑΣΑ όπου συμμετέχουν και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Μας ενημέρωσε η κ. Δαμανάκη ότι τα έργα τα οποία είναι ώριμα μπορεί να τα χρηματοδοτήσει, προφανώς μέσα από το ΕΠΑΛ. Φυσικά όμως πρέπει να πω ότι είναι ένα δύσκολο κομμάτι οι μελέτες που σχετίζονται με τον Αμβρακικό και δεν υπάρχουν ώριμα έργα σε επίπεδο μελετών, θα κοιτάξουμε όμως κι εμείς κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα που υπάρχει και εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές τις Ευρώπης, όπως μας είπε- να το εναρμονίσουμε και να το εφαρμόσουμε και εμείς στην περιοχή μας» και μετά από σχετικό ερώτημά μας πρόσθεσε ότι: «Η κ. Δαμανάκη ζήτησε τη συνεργασία της Περιφέρειας. Εναποθέτει πολλές ελπίδες και βάσιμα στην αιρετή Περιφέρεια. Θέλει τις προτάσεις της αιρετής Περιφέρειας. Πρέπει όμως να σταθούμε σε δυο δεδομένα: Ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με την προστασία του περιβάλλοντος στον Αμβρακικό και επιπλέον με την Οικοτουριστική ανάπτυξη. Βασικά έργα που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με την προστασία είναι να κατασκευαστούνε οι βιολογικοί καθαρισμοί που άπτονται της περιμέτρου του Αμβρακικού κόλπου. Ήδη ο Δήμος Νικ. Σκουφά έχει υποβάλει την αίτησή του για ένταξη των έργων στο ΕΠΕΡΑ και η κ. Δαμανάκη είπε ότι εφόσον οι φάκελοι είναι εντάξει θα κοιτάξει να τα «σπρώξει» κοινώς. Και έπειτα να δρομολογήσουμε κάποιες άλλες ενέργειες ασφαλώς με την ανανέωση των υδάτων όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα και κατ’ επέκταση να δούμε το δεύτερο σκέλος που λέγεται οικοτουριστική ανάπτυξη του Αμβρακικού. Ήδη υπάρχει η ΕΤΑΝΑΜ και το πρόγραμμα Αλιείας. Γενικότερα θα πρέπει να δούμε με αλλαγή φιλοσοφίας πλέον την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής και να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία του παραδοσιακού καφενείου και της παραδοσιακής ταβέρνας. Να δούμε την οικοτουριστική ανάπτυξη του Αμβρακικού με διαφορετικό μάτι, γιατί και τα χρήματα λιγοστεύουν και θα πρέπει να βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα όταν ξεφεύγουν από τη λογική»
.

Η αλιευτική δραστηριότητα
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ευστ. Γιαννούλης, σημείωσε πως ο Δήμος Νικολάου Σκουφά  καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα του ν. Άρτας που βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο. Η αλιευτική δραστηριότητα είναι αναπτυγμένη εδώ και πολλά χρόνια στον κόλπο, αφού αυτός αποτελεί σημαντικό αλιευτικό κέντρο της χώρας, τόσο γιατί η υψηλή βιολογική παραγωγικότητα, τα μικρά βάθη και οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της μικρής παράκτιας αλιείας, όσο και γιατί οι λιμνοθάλασσες λειτουργούν σαν εκτατικά ιχθυοτροφεία.
Σήμερα η παραγωγή αλιευμάτων στην περιοχή προέρχεται από:
-Θαλάσσια αλιεία με σκάφη.
-Αλιεία εσωτερικών υδάτων (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες).
-Υδατοκαλλιέργειες (γλυκών, υφάλμυρων και αλμυρών υδάτων).
Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας στην περιοχή του Δήμου Νικ. Σκουφά στηρίζεται στην αλιεία και στην υδατοκαλλιέργεια, που διενεργούνται στα εκτεταμένα αλιευτικά πεδία του Αμβρακικού κόλπου.
Η διεξαγωγή της αλιείας γίνεται σε γενικές γραμμές εκτατικά και όχι ιδιαίτερα οργανωμένα ή με εμπορικά πλεονεκτήματα (π.χ. συσκευασία, τυποποίηση, σήμανση κ.λπ). Παρόλα αυτά, προσφέρει εισόδημα σε αρκετές οικογένειες του Δήμου και συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) σε επίπεδο νομού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί με αρκετά μέλη, που εκμεταλλεύονται εκτατικά τα φυσικά διβάρια των λιμνοθαλασσών Άγριλου και Κόφτρας – Παλιομπούκας, ενώ υπάρχουν και ελεύθεροι αλιείς οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς.
Τα προβλήματα
Ευνόητο είναι ότι από τη μακροχρόνια άσκηση της δραστηριότητας, αλλά και των λοιπών δραστηριοτήτων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, της οικιστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων για ενεργειακούς σκοπούς, έχουν προκύψει ποικίλα προβλήματα  -τόνισε ο κ. Γιαννούλης- μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:
-Σοβαρά φαινόμενα ρύπανσης των λιμνοθαλασσών και της θάλασσας από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
-Διαταραχές στο υδρολογικό ισοζύγιο του κόλπου, από την κατασκευή και λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ  στον ποταμό Άραχθο, που αποστερούν τις απαραίτητες ποσότητες νερού και φερτών υλικών προς τον κόλπο.
-Παντελής απουσία εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών.
-Ανυπαρξία εγκαταστάσεων συλλογής και διακίνησης των αλιευμάτων.
Προτάσεις
Όσο για την επίλυση των  προβλημάτων, ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά τόνισε πως έχουν εντοπιστεί λύσεις μεταξύ των οποίων και οι εξής:
-Καθαρισμός, εκβάθυνση και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου, από τις εκβολές του ως την τοπική κοινότητα Ακροποταμιάς, για την απομάκρυνση μπαζών, σκουπιδιών και φερτών υλικών, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος γλυκού νερού στον κόλπο και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των νερών.
-Βελτιώσεις των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων στα φυσικά διβάρια των λιμνοθαλασσών Άγριλου και Κόφτρας – Παλιομπούκας, των τάφρων διαχείμανσης και των στοιχειωδών υποδομών των αλιευτικών συνεταιρισμών.
-Εκσυγχρονισμός της υποτυπώδους υποδομής ελλιμενισμού σκαφών των ελεύθερων αλιέων στην περιοχή «Πλατανάκι» της λιμνοθάλασσας Κόφτρα – Παλιομπούκα.
-Δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου ελλιμενισμού σκαφών στην περιοχή της Κόπραινας, όπου λειτουργεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου. Το αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί χρόνιο αίτημα των αλιέων του τοπικού συνεταιρισμού της λιμνοθάλασσας του Άγριλου.
«Παρακαλούμε από τη θέση σας –είπε ο Δήμαρχος προς την κ. Δαμανάκη- να στηρίξετε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, τις οποίες θεωρούμε ζωτικής σημασίας για την τόνωση και βελτίωση της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας».



Πηγή: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
free counters
2010-2015 © Καλομόδια Άρτας
Design by FThemes | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web based Project Management
Η παρούσα ιστοσελίδα αποτελεί όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλομοδίων "Η Θεοτόκος".