Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου αναβίωσε το έθιμο «Πολυσπόρια»

Στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου αναβίωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το έθιμο «Πολυσπόρια» την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 

Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που έχει την καταγωγή του στα αρχαία Πυανόψια, που γινόταν περίπου την εποχή που οι γεωργοί τελείωναν τη σπορά τους, προς τιμήν του Θεού Απόλλωνα. Σύμφωνα με την μυθολογία, το έθιμο καθιερώθηκε από τον Θησέα όταν ξεκίνησε για την Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο, σταμάτησε λοιπόν κάποια στιγμή και έκανε θυσία στο θεό Απόλλωνα λέγοντας ότι σε περίπτωση που νικήσει τον Μινώταυρο θα του πρόσφερε στολισμένα κλαδιά ελιάς για να τον ευχαριστήσει. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του νικητής εκπλήρωσε την υπόσχεσή του με αυτόν τον θεσμό. Στα Χριστιανικά χρόνια η Παναγία συνδέεται με την καλή σοδειά γι’ αυτό και η προσωνυμία Πολυσπορίτισσα ή Αποσπορίτισσα. 

Τη μέρα λοιπόν του εορτασμού μαγειρεύονται τα Πολυσπόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έθιμο προστάζει να βράζουν σε καζάνια πολλοί σπόροι μαζί (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ξηροί καρποί, σουσάμι, ρόδια, σταφίδες κ.α). Έτσι λοιπόν στο προαύλιο του σχολείου οι μαθητές παρακολούθησαν τη διαδικασία της προετοιμασίας και γεύτηκαν τα Πολυσπόρια.


Σχετική μας ανάρτηση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
free counters
2010-2015 © Καλομόδια Άρτας
Design by FThemes | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web based Project Management
Η παρούσα ιστοσελίδα αποτελεί όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλομοδίων "Η Θεοτόκος".