Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Συζήτηση στα Κολομόδια για τα αγροτικά προϊόντα του τόπου, μέλλον και προοπτικές.

Γιάννης Μπαλάτσας
Γιάννης Μπαλάτσας- Πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Κολομοδίων: «Θα πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πλέον ότι χωρίς ταυτότητα δεν θα μπορεί να μπει πουθενά το προϊόν»

Συζήτηση με θέμα «Τα γεωργικά προϊόντα του τόπου – μέλλον και προοπτικές» πραγματοποίησε ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Κολομοδίων Άρτας, την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011 στις 8:30μμ, σε καφενείο του χωριού, με τη συμμετοχή αγροτών και φορέων που σχετίζονται με τον κλάδο της γεωργίας. Ομιλητές στην εκδήλωση οι: Τσώλης Δημήτριος Γεωπόνος του Δήμου Νικολάου Σκουφά, Μαγκλάρας Λεωνίδας Γεωπόνος – Ελεύθερος επαγγελματίας Μαγκλάρας Λευτέρης Γεωπόνος – Ελεύθερος επαγγελματίας. Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Κολομοδίων Γιάννης Μπαλάτσας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι φιλοδοξία των διοργανωτών είναι, η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης, να αποτελέσει την αρχή για τα επόμενα βήματα που θ’ ακολουθήσουν, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των προϊόντων που παράγει η περιοχή, κυρίως των εσπεριδοειδών, μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια που πρέπει να υπάρξει, ευελπιστώντας και στη στήριξη των φορέων της περιοχής.

Ανάδειξη και προβολή

Ο κ. Μπαλάτσας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ανέφερε: «Θα γίνει μία ημερίδα κατά κάποιο τρόπο ενημέρωσης για την ανάδειξη και προβολή των προϊόντων και για την ποιότητά τους βασικά. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα. Μιλάμε για τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, μανταρίνια και για τα ακτινίδια. Ο κάμπος δεν έχει κάτι άλλο. Υπάρχει μια παραγωγή στις ελιές αλλά είναι πολύ μικρή. Μακάρι τα προϊόντα σε όλο το νομό να ήταν πιστοποιημένα και να είχαν ένα όνομα και μία ταυτότητα. Αυτό θα ήταν ευχής έργο να γίνει και εκεί θέλουμε να επιμείνουμε, να ακουστούμε ακόμα περισσότερο και από τους φορείς, από τους δήμους, από την Περιφέρεια, από τη Δ/νση Γεωργίας και όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστοποίηση των προϊόντων για την υγιεινή τους και για την καθαρότητα. Υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από πάρα πολλούς και από τα γύρω χωριά βασικά σε όλο τον κάμπο.


Θέλουμε λοιπόν να το δούμε αυτό και να δούμε κατ’ αρχήν πώς θα το λειτουργήσουμε. Έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετούς και με φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και με εμπόρους και με εξαγωγείς που ενδιαφέρονται για το πιστοποιημένο προϊόν. Θέλουμε το προϊόν που παράγουμε να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό. Να του δώσουμε και όνομα αν μπορούμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στην αρχή. Είμαστε κάπου 30 άτομα που ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό από τα Κολομόδια κα από την ευρύτερη περιοχή».


Πιστοποίηση


Για το αν ο δρόμος για την πιστοποίηση απαιτεί και κάποια επιπλέον έξοδα για τον παραγωγό ο κ. Μπαλάτσας είπε: «Από τη συζήτηση που έχουμε κάνει με κάποιους που ενδιαφέρονται για τη συνεργασία ευελπιστούμε ότι μέσα από κει δεν θα επιβαρύνουμε τον παραγωγό. Απ’ ότι έχουμε μιλήσει μέχρι σήμερα θα πληρώνουν παραπάνω την τιμή σε σχέση με αυτή που πουλάγαμε τις άλλες χρονιές. Άρα ένα μικρό ποσό θα το διαθέσουμε μέσα από κει.


Επομένως δεν θα επιβαρύνεται ο παραγωγός. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι το πορτοκάλι πέρυσι πουλήθηκε 6-7 Λεπτά, όταν ένα ποτήρι χυμός στην πλατεία κάνει 3,5 ευρώ. 3,5 ευρώ είναι περίπου στα 40-45 κιλά πορτοκάλια. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Εμείς επομένως θέλουμε να δώσουμε αξία στο προϊόν. Να πείσουμε τον καταναλωτή να καταναλώνει το προϊόν μας γιατί είναι υγιεινό πάνω απ’ όλα κι αυτό θα το κάνουμε με σφραγίδα πλέον. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και καλούμε όλους τους παραγωγούς να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, που ούτως ή άλλως πρέπει να πάμε. Ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε γρήγορα. Να προλάβουμε λίγο και από τη χρονιά τη φετινή και του χρόνου θα ‘μαστε πιο οργανωμένοι. Και εν πάση περιπτώσει να βρούμε και την ανταπόκριση απ’ τον κόσμο. Θα πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πλέον ότι χωρίς ταυτότητα δεν θα μπορεί να μπει πουθενά το προϊόν».


Στα… τυφλά για την αναδιάρθρωση


Πριν από αρκετά χρόνια πολλοί κάτοικοι απ’ τα Κολομόδια καθώς και από τα γύρω χωριά ασχολούνταν έντονα με τις κηπευτικές καλλιέργειες που τους εξασφάλιζαν ένα αρκετά καλό εισόδημα, οι οποίες όμως στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο λόγος, κατά τον κ. Μπαλάτσα, είναι ότι δεν κατάφεραν να οργανωθούν σωστά όπως συμβαίνει με άλλες περιοχές π.χ. στη γειτονική Πρέβεζα. Παράλληλα έθιξε και το θέμα τα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών λέγοντας λίγο-πολύ ότι οι αγρότες κινούνται μέχρι σήμερα στα τυφλά χωρίς να έχουν εικόνα για το σχεδιασμό, το πρόγραμμα κλπ. Ο ίδιος δήλωσε «Εμείς ποτέ δεν ήμασταν οργανωτικοί. Δεν καταφέραμε ποτέ να οργανωθούμε σε έναν τομέα. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτό το κομμάτι είναι και αυτό στα συν που έχουμε συζητήσει, δηλαδή να πάμε και σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας. Π.χ. παλαιότερα στην Αγία Παρασκευή υπήρχαν πάρα πολύ μεγάλες καλλιέργειες φασολιού, πράγμα που έχει εγκαταλειφθεί. Σήμερα το φασόλι είναι δυσεύρετο μπορούμε να πούμε.


Έρχονται προϊόντα από δεξιά κι από αριστερά για να μην πούμε ότι έρχονται και πολλά προϊόντα που δεν είναι ελληνικά και τα βαφτίζουν ελληνικά. Έχουμε και εκεί το μάτι μας στραμμένο για την καλλιέργεια αυτή και πέρα απ’ το γεγονός αυτό ευελπιστούμε μέσα από τη Δ/νση Γεωργίας ή μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά και την πρόσφατη εξαγγελία του Υφυπουργού για την αναδιάρθρωση των προϊόντων μας, να προχωρήσουμε και προς την κατεύθυνση αυτή. Μας παρότρυνε (σ.σ. ο Υπουργός για αναδιάρθρωση) δυστυχώς όμως εμείς δεν έχουμε μία εικόνα για το πρόγραμμα πώς λειτουργεί, ποιο προϊόν είναι αυτό που πρέπει να πάμε, ποιοι είναι αυτοί επιτέλους που οργανώνουν αυτό το κομμάτι χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε άκρη ποτέ. Δηλαδή δεν ξέρουμε καν ποιος είναι αρμόδιος για τον ευρύτερο σχεδιασμό, τι θα πρέπει να βάλουμε, ποια ποικιλία θα πρέπει να βάλουμε, ποιο είδος, ποια εποχή».


Για το αν υπάρχει κάποιος προσανατολισμός σε ότι αφορά είδη και ποικιλίες που θα μπορούσαν να αποδώσουν στον παραγωγό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ο κ. Μπαλάτσας είπε: «Θα ζητήσουμε από τις Υπηρεσίες, και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν, τα στοιχεία τι έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αυτά τα λίγα που παρακολουθούμε είναι από λόγια ορισμένων, ότι βάλτε αυτό ή βάλτε εκείνο ή βάλτε αυτή την ποικιλία που γίνεται τότε. Βέβαια ένα άλλο κομμάτι που μαστίζει κυριολεκτικά τους παραγωγούς είναι το κομμάτι της πιστοποίησης του δέντρου. Υπάρχει μια Υπηρεσία εδώ στην Άρτα που πιστοποιεί μόνο το υποκείμενο. Δεν πιστοποιεί το δέντρο, αν το δέντρο είναι κατάλληλο να μπει στο χώμα και σε ποιο χώμα. Δεν γνωρίζω αν είναι στην αρμοδιότητα κάποιας Υπηρεσίας πάντως πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας για να κάνουμε μια γεωλογική εξέταση για να δούμε από μόνοι μας ή απ’ αυτούς που μας προτείνουν ότι μπορείς να βάλεις αυτό ή εκείνο. Φαντάζομαι ότι κάποια Υπηρεσία θα ‘πρεπε να το κάνει αυτό. Υπάρχουν παραγωγοί επομένως που έχουν πάρει δέντρα τα οποία δεν έχουν καρπίσει ποτέ. Αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κάμπο πάρα πολλοί με αυτό το πρόβλημα».


Επιστροφή στον τόπο τους


Υπάρχουν όλο και περισσότεροι νέοι, που λόγω της κρίσης, εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις και επιστρέφουν στον τόπο τους και ο κ. Μπαλάτσας έχει να αναφέρει πολλά τέτοια παραδείγματα και από το δικό του χωριό λέγοντας: «Έχει γίνει μία στροφή πράγματι. Έχουν έρθει αρκετοί και σε μας. Παρότι στον κάμπο έχει παρεξηγηθεί η έννοια του αγρότη, είχαμε μάθει στα εύκολα λεφτά εδώ που τα λέμε, υπήρχαν επιδοτήσεις, υπήρχαν αποζημιώσεις, τώρα που τα πράγματα έχουν στενέψει έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πάρα πολλοί ότι θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. Πλέον επιχειρήσεις δεν ανοίγουν άρα τι μένει; Ο αγροτικός τομέας. Τον αγροτικό τομέα και εμείς θέλουμε να τον περπατήσουμε. Απ’ την πλευρά μου θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό και μπορώ να σας πω ότι είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση αυτού που έχουμε σχεδιάσει. Σύντομα δηλαδή θα βγούμε με τα χαρτιά μας που λέει ο λόγος προς τα έξω και πιστεύω εκεί πέρα να έχουμε ανταπόκριση και να έχουμε ανθρώπους συνεργάτες οι οποίοι θα βοηθάνε».


Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Κολομοδίων απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στους κατοίκους της περιοχής για τους οποίους ο κ. Μπαλάτσας πιστεύει ότι θα ενδιαφερθούν για όλα αυτά λέγοντας: «Κάνουμε όλοι σχεδόν την ίδια δουλειά. Είμαστε σε μία αγροτική περιοχή, θα πρέπει επομένως να δώσουμε αξία στο προϊόν. Δεν είναι δυνατόν να πουλάμε το προϊόν μας με 7 Λεπτά και 6 Λεπτά. Θα πρέπει επομένως να δώσουμε αξία. Για να δώσουμε αξία θα πρέπει να πιστοποιήσουμε, να σφραγίσουμε αυτό το προϊόν. Να το δώσουμε στην αγορά έτσι, ούτως ώστε αυτός που θα το παίρνει να το καταναλώνει χωρίς φόβο. Απ’ τους φορείς περιμένουμε να μας βοηθήσουν προς πάσα κατεύθυνση. Τους θέλουμε δίπλα μας. Κοντά μας. Υπάρχουν παραδείγματα και σε άλλους νομούς, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ποιο νομό έχει γίνει αυτό, που εμπλέκονται όλοι οι φορείς του νομού.


Εμείς βέβαια, πέρσι, είχαμε έρθει σε μία επαφή και με την πρώην Νομαρχία, με Δημάρχους κλπ. Όλοι προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν. Θα το δούμε αυτό στην πράξη βέβαια, φέτος, που θα είμαστε και εμείς έτοιμοι για οτιδήποτε. Πάντως πρέπει να βοηθήσουν». Τέλος ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ώστε να παίρνουν οι ίδιοι στα χέρια τους τη διαφορά του εμπορικού κέρδους και όχι οι μεσάζοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
free counters
2010-2015 © Καλομόδια Άρτας
Design by FThemes | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web based Project Management
Η παρούσα ιστοσελίδα αποτελεί όργανο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλομοδίων "Η Θεοτόκος".